Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

Technology

Bulan Menabung Sedunia bersama PTPTN

Hari Simpanan Sedunia telah ditubuhkan pada 31 Oktober 1924, semasa Kongres Bank Antarabangsa yang julung kali diadakan di Milan, Itali. Ia dikhaskan untuk menekankan kepentingan menyimpan wang dan memupuk budaya berjimat cermat di kalangan orang ramai. Sambutan rasmi pertama diadakan pada tahun 1925 dan ia diteruskan sebagai tradisi tahunan, dengan sambutan pada 31 Oktober setiap tahun.

Pada tahun 2023, Hari Simpanan Sedunia yang ke-99, mengingatkan kita tentang kepentingan berterusan menabung dalam kehidupan kita. Sempena sambutan Hari Simpanan Sedunia, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) menganjurkan Bulan Menabung Simpan SSPN (BMS) 2023, satu inisiatif utama yang menekankan kepentingan menyimpan dan mempromosikan Simpan SSPN sebagai produk simpanan pilihan dalam kalangan rakyat Malaysia.

BMS 2023 membawa tema “Robotik: Ke Arah Transformasi Dunia Digital” dengan tagline “Jom Jadi Superhero Anak Anda”. Tema ini amat penting kerana teknologi sains dan robotik berkait rapat dengan kemajuan dan memerlukan pengetahuan tentang kemajuan teknologi terkini. Ini sejajar dengan agenda pendigitalan PTPTN, yang memberi penekanan yang kuat kepada menggalakkan penggunaan aplikasi untuk peminjam dan pendeposit Simpan SSPN, menjadikannya lebih mudah, cepat dan selamat untuk mereka menguruskan kewangan mereka.

Applikasi seperti BestPay  merupakan salah satu applikasi yang dilantik PTPTN untuk merealisasikan hasrat ini.Datuk Norliza Abdul Rahim, pengerusi PTPTN, berkata ini merupakan tahun keenam PTPTN menganjurkan program ini untuk masyarakat Malaysia. Apa yang membezakan acara tahun ini ialah, buat pertama kalinya, jerayawara sedang dijalankan di lokasi terpilih di seluruh negara sepanjang bulan Oktober.“

Saya sentiasa menggalakkan ibu bapa untuk memupuk budaya menabung dan mula menabung seawal hari pertama anak mereka, walaupun dengan jumlah yang kecil, dan mengekalkan konsistensi dalam tabiat menyimpan mereka. Sebagai ibu bapa yang mengambil berat tentang pendidikan dan masa depan anak-anak mereka, anda menjadi wira-wira di mata mereka. Menjadi superhero bermakna konsisten membuat rancangan kewangan dari awal lagi untuk menjamin anak-anak anda menerima pendidikan yang terbaik. Pendidikan memainkan peranan penting, bukan sahaja dalam melahirkan modal insan yang berkebolehan tetapi juga dalam memacu kemajuan dan pembangunan ekonomi dalam sesebuah negara,” kata Norliza.

“Justeru, program BMS 2023 ini sebagai tanda penghargaan kepada rakyat Malaysia yang setia yang telah memilih Simpan SSPN sebagai pilihan simpanan utama mereka. Selain itu, ia bertujuan menarik pengguna baharu ke myPTPTN sambil mendidik masyarakat tentang transaksi dalam talian. Ia adalah satu cara untuk memberi ganjaran kepada pengguna sedia ada dan menggalakkan lebih ramai orang untuk menerima pengurusan kewangan dalam talian,” tambahnya.

Dalam usaha meningkatkan celik kewangan dalam kalangan kanak-kanak sejak kecil, PTPTN turut memperkenalkan modul Kelab Simpanan Pendidikan di bawah kurikulum Kelab Kewangan Pelajar Sekolah Rendah bagi memupuk kesedaran tentang kepentingan menabung untuk masa hadapan. Melalui kelab ini, ia mampu memupuk nama Simpan SSPN agar sinonim dalam kalangan pelajar sekolah dan memupuk menabung bermula dari sekolah.

Beliau menambah, “Aktiviti menabung harus terus dipupuk untuk menjadi budaya keluarga. Bagi memastikan budaya menabung berkekalan, ibu bapa perlu menjadi wira-wira dengan mula menabung untuk keperluan semasa dan masa depan anak-anak sejak kecil. Pada Hari Simpanan Sedunia tahun ini, saya berharap masyarakat Malaysia terus mempertingkatkan budaya dan amalan menabung melalui Simpan SSPN untuk masa depan yang lebih terjamin.

”Untuk mengetahui lebih lanjut, sila layari www.ptptn.gov.my atau muat turun aplikasi BestPay untuk maklumat yang lebih mudah, pantas dan selamat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *