program-p4

Bestpay tawar platform bimbingan e-dagang menerusi program 4P

KUALA LUMPUR, 20 Nov – Bestpay Solutions Sdn Bhd, penyedia perkhidmatan e-dagang melancarkan program 4P – Pemasaran, Pembayaran, Penghantaran dan Percuma yang turut menawarkan bimbingan perniagaan untuk usahawan kecil dan sederhana (IKS) secara percuma mulai 1 Disember ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Bestpay Razwan Ikmal berkata syarikat itu menyasarkan penyertaan 100 peniaga IKS atau penjaja bagi fasa pertama program tersebut.

“Pada peringkat awal bermula Disember sehingga suku pertama tahun 2021, perkhidmatan Bestpay ini ditawarkan kepada peniaga dan penjaja sekitar Lembah Klang termasuk Putrajaya dan Johor Bahru.

“Program ini menumpukan golongan ini dengan menyediakan platform bagi tujuan pemasaran perniagaan serta produk secara percuma serta diberi pakej bimbingan secara menyeluruh bermula dari proses pemasaran produk, pembayaran melalui aplikasi Bestpay serta khidmat penghantaran melalui Bestride.

“Fokus kami adalah membantu peniaga terutama yang baru menceburi bidang perniagaan selepas terkesan dengan keadaan ekonomi semasa untuk mengembangkan pemasaran mereka,” katanya kepada Bernama, di sini, hari ini.

Razwan berkata, setiap peserta yang berdaftar akan turut menerima rekod jualan, analisis serta pencapaian perniagaan mereka yang turut diuruskan oleh Bestpay.

Selain itu, beliau berkata perkhidmatan Bestpay tidak hanya melibatkan perniagaan kecil, tetapi juga pihak peruncit atau perniagaan sederhana besar.

“Malah, Bestpay juga merupakan penyedia perkhidmatan pembayaran atas talian berdaftar dengan PayNet,” katanya.

Mereka yang berminat untuk menyertai program 4P boleh memuat turun aplikasi Bestpay di Google Play atau Apple App store atau layari www.best-pay.com.my

notouch

Stop Contact Payments

Tidak pernah ada masa yang lebih baik untuk beralih kepada pembayaran tanpa sentuh, sama ada dengan kad atau dengan aplikasi pada telefon anda.

Membayar tanpa menyentuh mana-mana permukaan nampaknya lebih masuk akal berbanding sebelum ini, memandangkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan pegawai kesihatan lain menunjuk risiko walaupun rendah corona virus yang masih hidup pada objek seperti duit syiling yang dilalui antara anda dan juruwang.

Memandangkan lebih banyak negara menambah pilihan pembayaran tanpa wayar melalui kad dan telefon pintar, had atas urus niaga tersebut kini semakin meningkat di sesetengah negara untuk mengurangkan jumlah wang tunai yang diluluskan.

Pembayaran tanpa sentuh, yang dilihat sebagai bentuk pembayaran yang paling bersih, kini bersedia untuk mengatasi bentuk pembayaran lain.

Malah di Jerman, sebuah negara yang terkenal dengan cita-cita untuk membayar tunai, jumlah urus niaga kad bank tanpa hubungan meningkat dari 35% kepada 50% sejak awal tahun ini, kata Persatuan Bank-bank Jerman.

Kelebihannya ialah anda hanya perlu memasukkan kad atau telefon bimbit anda ke terminal pembayaran untuk membayar. Tidak perlu telefon atau kad anda menyentuh secara fizikal sebarang permukaan cukup untuk hover berhampiran terminal.

Kedua-dua Britain dan Jerman telah meningkatkan jumlah maksimum yang anda boleh bayar sebelum perlu memasukkan PIN anda dan mencemar tangan anda dengan menyentuh permukaan yang digunakan oleh orang lain yang banyak.

Di Jerman, pemegang kad kini tidak boleh berbelanja dengan harga €25 (RM117.65) tetapi €50 (RM235), manakala Britain boleh membelanjakan £45 (RM240) daripada hanya £35 (RM187).

Sementara itu, Pihak Berkuasa Perbankan Eropah menyeru negara-negara Kesatuan Eropah untuk memudahkan pembayaran sedemikian dengan meningkatkan had pengeluaran tanpa perhubungan.

Untuk melindungi jumlah yang lebih besar tanpa perlu memasukkan PIN, anda boleh memasang aplikasi pembayaran tanpa wayar pada telefon anda, seperti Apple Pay, Samsung Pay atau Google Pay, yang semuanya akan memerlukan telefon anda dibuka kunci untuk pembayaran yang berlaku .

Bergantung pada ketersediaan di negara dan bank anda, pembayaran ini boleh datang terus dari akaun anda, akaun PayPal atau kad VISA.

Pakar-pakar kesihatan mengatakan bahawa beban kuman pada wang kertas dan duit syiling adalah seperti yang dilakukan oleh pemegang pintu di tandas awam dan mengambil bar di pengangkutan awam, walaupun sebahagian kecil daripada mereka biasanya berpegang pada jari anda.

Walaupun tidak terdapat kes-kes yang diketahui oleh seseorang yang mengidap coronavirus daripada menyentuh permukaan, kajian awal telah mencadangkan bahawa coronavirus novel mungkin berterusan di permukaan selama beberapa jam atau sehingga beberapa hari.

Bertentangan dengan kepercayaan popular, tembaga dalam duit syiling tidak membunuh apa-apa yang mungkin berjangkit. Ion tembaga boleh menghalang pertumbuhan beberapa kuman, tetapi ia tidak boleh membunuh virus.- dpa